top of page

Grunder och innebörd av SEO 

De flesta som arbetar i en digitaliserad bransch har någon gång hört ordet ’’SEO’’. Även om många känner till förkortningen så är det få som vet vad det egentligen innebär. SEO står för sökmotoroptimering eller search engine optimization på engelska och det är en arbetsmetod som går ut på att optimera en webbplats så gott det går för att Google ska värdera den högt.

Och när Google tycker att en webbplats är högt värderad så hamnar den högre upp i Googles sökresultat.. Målet för alla som arbetar med SEO är att placera sina sidor bland de 10 översta resultaten som visas i en sökning. Detta är pga. Att det endast visas 10st resultat per sida i Googles serp (search engine results page).


Om du behöver professionell hjälp eller arbetar i en bransch med mycket konkurrens kan det vara bra att anlita en byrå för att sköta din sökmotoroptimering för bästa möjliga resultat.Det finns två specifika faktorer som påverkar din SEO. Så hur börjar man?


On-page SEO


Detta är all typ av optimering som kan göras av dig, direkt på webbplatsen för att påverka din ranking.

Varje enskild sida på din webbplats skall innehålla ett fokus-sökord. Detta sökordet får inte användas på fler än en sida och innehållet ska vara relativt till sökordet. Om du använder Wordpress så kan du enkelt ladda ner ett plugin som heter:

Detta verktyg är gratis och hjälper dig att optimera din sidor samt ger dig förslag på förbättringar. Några exempel du kan förbättra med On-page:


  • Hastighet - Se till att webbplatsen laddar snabbt

  • Titel - Använd en unik titel per sida som innehåller sökordet

  • Meta - Använd en unik metabeskrivning per sida som innehåller sökordet

  • Content - Google älskar text! Skriv långa inlägg av kvalitet så kommer Google värdera dig högre

  • Rubrik - Använd en rubrik (h1) per sida. Rubriken ska innehålla sökordet

  • URL (permalänk) - Använd en kort url som innehåller sökordet


Off-page SEO


Detta är den andra delen av SEO som påverkar din webbplats position. Faktorerna här handlar om att få länkkraft från andra webbplatsen och bloggar.


Exempel: Webbplatsen A skriver ett inlägg om världens bästa cyklar och nämner webbplats B som är ett cykelmärke med en länk i inlägget.


När Google då besöker webbplats A kommer den att följa alla länkar som finns på den sidan. Din webbplats (B) finns ju där som en länk via inlägget i exemplet, vilket gör att Google kommer hamna på din webbplats. Då har du fått länkkraft från webbplats A och din webbplats värderas högre i Googles ögon.


Off-page är oftast den svåra delen med SEO. Hur ska man få folk att länka till sin sida? Den första rekommendationen är självklart att skriva så bra och informativt innehåll som det går. Om det är tillräckligt intressant kommer länkarna komma naturligt. Om man har svårt med Off-page så kan man alltid kontakta en byrå som hjälper dig att få länkar.
SEO strategi


Ovan är grunderna inom SEO och förhoppningsvis har du nu lite bättre koll på vad SEO faktiskt betyder och kan göra med din webbplats. Det kan såklart ändå vara lite svårt att komma igång och det kräver mycket tid. Jag rekommenderar att du tar en dag med papper och penna för att planera en strategi. Börja inte med allt samtidigt, utan ta ett steg i taget. En åtgärd är bättre än ingen, så kom igång idag!


// Viktor Hadestrand

Webbutvecklare

Empire Webbyrå | EWB Group AB

bottom of page